Akademska besjeda: „Bošnjaci i državotvorna svijest“

0
126

BANU je „Akademske besjede“ započela izlaganjem besjednika akademika Muamera Zukorlića na temu „Bošnjaci i državotvorna svijest“. Akademska besjeda je održana 27. oktobra 2019. godine, sa početkom u 13 sati, ul. Vladislava Skarića 5 (hotel Europa, svečana sala Atrium) u Sarajevu.

U svome izlaganju, akademik Zukorlić apelovao je na povratak samopouzdanja Bošnjaka kao ključnog i neophodnog faktora za narod koji je, gledano duboko kroz historiju, već davno doživio nacionalnu, državotvornu svijest.

“Kao središte drevnog Ilirika, to je isti prostor na kome se više stotina godina od prvih granica, profilira poseban identitet. Još u 4. vijeku, izuzimanje bosanskog prostora iz pravila o ‘nametanju vjere preko postojanja teritorije’, profilira Bosnu, s posebnostima, kao ostrvo slobode s dubokim korijenima, sa svim što se danas može nazvati savremenim evropskim vrijednostima. Bošnjaci su zapravo već u 12. vijeku ‘potrošili’, iživjeli svoj nacionalizam, a jedan od osnovnih problema koji je značio ugrožavanje državotvorne svijesti je dezorijantacija nastala nakon gubitka elite, uključujući intelektualnu, polovinom XIX stoljeća. Od Berlinskog kongresa do devedesetih godina proteklog stoljeća, intelektualno i kulturno se borimo “igrajući u tuđim dresovima“, a najčešće na svoju štetu”, istakao je akademik Zukorlić.