SPUS i BANU posjetili povratnike u srednjem Podrinju (Foto)

0
1432

U organizaciji Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu, sarajevski studenti  predvođeni predsjednikom SPUS-a Merimom Serdarevićem i predstavnici Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti predvođeni potpredsjednikom akademikom Dževadom Jahićem i profesorom UNSA prof. dr. Murizom Spahićem su 26. marta 2018. godine posjetili improviziranu školu u Novoj Kasabi koju pohađaju djaci Bošnjaci kojima nije dozvoljeno da u Osnovnoj školi “Petar Kočić” Kravica i područnim školama u RS-u slušaju nastavu po bosanskom programu i imaju bosanski jezik.

Prema riječima koordinatora i roditelja, školu trenutno pohadja 118 učenika iz djeca iz okolnih povratničkih naselja i sela u općinama Milići, Bratunac, Zvornik i Vlasenica a imaju ukupno 17 nastavnika i pedagoga škole.

Cilj posjete je bio da se studenti Univerziteta u Sarajevu upoznaju sa stanjem u kojem žive mladi bošnjački povratnici, sa posebnim osvrtom na probleme sa kojima se suočavaju u obrazovanju.

Studenti su pružili punu podršku mladima koji su se vratili, te odlučno poručili da ovaj dio države Bosne i Hercegovine nije i neće nikada biti zaboravljen, kao ni hrabri i ponosni ljudi koji tu žive.

Prilikom posjete i razgovora, predsjednik sarajevskih studenata Merim Serdarević istakao je da akademska zajednica i mladi, odnosno studenti Sarajeva, u potpunosti stoje uz naše čestite i časne povratnike, te da je pravo na učenje bosanskog jezika, neotuđivo ustavno pravo koje im niko ne može uskratiti. Pravo svakog naroda jeste da priča svojim jezikom i da ga naziva kako hoće, pa tako i Bošnjačkog naroda. Bošnjaci će uvijek i svugdje govoriti svojim bosanskim jezikom, ne osporavajući drugima da pričaju svoj jezik i da ga nazivaju svojim nazivom. Prepuna škola, koju su studenti danas obišli, garant je opstanka Bošnjaka na području Istočne Bosne, ali i poruka onima koji su vršili genocid, da isti nije uspio.

Studenti su se zajedno sa akademikom Jahićem i prof. Spahićem, tokom razgovora sa predstavnicima roditelja i učenicima upoznali sa stanjem u Edukativnom centru Nova Kasaba, te zajedno uputili poziv svim nadležnim institucijama, organizacijama i pojedincima, da pomognu povratnicima i da trajno riješe njihove probleme.

Zajednička poruka koju su učenici i studenti danas uputili, glasi da se zahtijeva od međunarodnih i domaćih institucija da hitno riješe problem diskriminacije i omoguće u 21. stoljeću, u srcu Europe, izučavanje i slobodno nazivanje maternjeg jezika, jednom starom europskom narodu.

 /SPUS/BANU/
PODIJELI